ΑΝΤΩΝΙΟΣ Δ. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ    

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών     
Mετεκπαιδευθείς στο  ISTITUTO ORTOPEDICO RIZZOLI di BOLOGNA
Σύνδρομο πίεσης ωλένιου νεύρου στο ύψος του αγκώνα


Είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία το ωλένιο νεύρο συμπιέζεται κατά τη δίοδο του πίσω από τον έσω επικόνδυλο του βραχιονίου, στο ύψος του αγκώνα (cubital tunnel syndrome). Τα αίτια της πάθησης είναι παραλλαγές στη ανατομία της περιοχής, κακώσεις, κατάγματα και συνδεσμικές βλάβες που επηρεάζουν με την εξέλιξη τους τη δίοδο του νεύρου, καθώς και χρόνιος ερεθισμός της περιοχής από επαναλαμβανόμενη εξωτερική πίεση λόγω εργασίας και υπερχρήσεως. Οι παραπάνω παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε παραμόρφωση της αύλακας το ωλένιου νεύρου και σε αυξημένη πίεση σε αυτό, στο ύψος του αγκώνα.

Η κλινική συμπτωματολογία περιλαμβάνει πόνο του άνω άκρου στην κατανομή του ωλένιου νεύρου, αιμωδίες και μείωση της αισθητικότητας με την ίδια κατανομή (ωλένιαια μοίρα του αντιβραχίου, ωλένια παλαμιαία μοίρα της παλάμης του 5ου δαχτύλου και του μισού 4ου δαχτύλου, κινητικές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από έκπτωση της μυϊκής ισχύος των μυών, που νερώνονται από το νεύρο περιφερικότερα του σημείου συμπίεσης (ωλένιος καμπτήρας του καρπού, τμήμα του εν τω βάθει καμπτήρα για το παράμεσο και  το μικρό δάχτυλο, μύες οπισθέναρος, 3ος και 4ος ελμινθοειδεις, ραχιαίοι και παλαμιαίοι  μεσόστεοι) .Η χρόνια παραμελημένη πίεση του ωλένιου οδηγεί σε ατροφία των νευρούμενων μυών, αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων κινήσεων ή και συνδυασμού κινήσεων και μόνιμη παραμόρφωση του άνω άκρου.

Η διάγνωση τίθεται με το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τον ακτινολογικό έλεγχο, το υπερηχογράφημα, την μαγνητική τομογραφία, το ηλεκτρομυογράφημα και τις ταχύτητες αισθητικής και κινητικής νευρικής αγωγιμότητας, προκειμένου να γίνει διαφοροδιάγνωση από άλλες παθολογικές καταστάσεις ή την ύπαρξη διαφορετικών σημείων πίεσης του ωλένιου  κατά την πορεία του από την αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού, το βραχιόνιο πλέγμα έως τον καρπό και τα δάχτυλα.

Σε ήπια συμπτωματολογία μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητική θεραπεία με ανάπαυση του άνω άκρου, άρση των εξωγενών επιβαρυντικών παραγόντων αντιφλεγμονώδη αγωγή και κινησιοθεραπεία και ενδυνάμωση των μυών. Επί αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης, και εμμονής - επιδείνωσης των συμπτωμάτων το νεύρο θα πρέπει να αποσυμπιεστεί χειρουργικά. Χρησιμοποιείται η χειρουργική τεχνική κινητοποίησης και μετάθεσης του ωλένιου νεύρου μπροστά από τον έσω επικόνδυλο με ή χωρίς επικονδυλεκτομή. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση χρόνιας πίεσης με ατροφία μυών και μόνιμές παραμορφώσεις του άκρο, που δεν αποκαθίστανται με την αποσυμπίεση θα πρέπει να γίνει τενοντομεταφορά για την αποκατάσταση της λειτουργίας, από μύες που νερώνονται από άλλα νεύρα του άνω άκρου, που λειτουργούν φυσιολογικά.

Μετεγχειρητικά ακολουθείται ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει κινησιοθεραπεία, φυσιοθεραπεία και ενδυνάμωση των μυών.