ΑΝΤΩΝΙΟΣ Δ. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ    

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών     
Mετεκπαιδευθείς στο  ISTITUTO ORTOPEDICO RIZZOLI di BOLOGNA
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα


Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ονομάζεται η παθολογική κατάσταση που προκαλείται  από τη πίεση του μέσου νεύρου κατά τη δίοδο του μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα.

Ο καρπιαίος σωλήνας σχηματίζεται από τα οστά και τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού και μέσα από τον ποίο διέρχονται οι καμπτήρες τένοντες  των δακτύλων και το μέσο νεύρο.

Η αύξηση της πίεσης στον καρπιαίο σωλήνα μπορεί να οφείλεται σε παραμόρφωση αυτού (π.χ. λόγω κατάγματος) αλλά συνηθέστερα οφείλεται σε παθολογικά αίτια όπως ρευματοειδή ελυτρίτιδα, σακχαρώδη διαβήτη, υποθυρεοειδισμό, αμυλοείδωση , ουρική αρθρίτιδα , γάγγλια, λιπώματα, νευρινώματα, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και σε άλλες.

Συχνά παρατηρείται κατά τη διάρκεια της κύησης, λόγω κατακράτησης υγρών και συνήθως σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τον τοκετό. Παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες (με αναλογία 4 προς 1) και μετά τη συμπλήρωση της τέταρτης δεκαετίας της ζωής.


Τα συμπτώματα είναι ο οξύς πόνος κατά την κίνηση αλλά και την ηρεμία που συχνά αφυπνίζει τον ασθενή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνυπάρχουν αισθητικές διαταραχές στο τμήμα του χεριού που νευρώνεται από το μέσο νεύρο, υπαισθησία, παραισθησίες και έκπτωση της μυϊκής ισχύος των μυών του θέναρος και ατροφία αυτών. Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση και τη διενέργεια ηλεκτρομυογραφήματος και δοκιμασιών νευρικής αγωγιμότητας (ταχύτητα αισθητικής και κινητικής αγωγιμότητας).


Θεραπευτικά, μετά την αποτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης, ενδείκνυται χειρουργική θεραπεία, που περιλαμβάνει διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού καθόλο το μήκος του και αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.