ΑΝΤΩΝΙΟΣ Δ. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ    

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών     
Mετεκπαιδευθείς στο  ISTITUTO ORTOPEDICO RIZZOLI di BOLOGNA
Ρήξεις μηνίσκων   

Οι μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινοι ημισεληνοειδείς σχηματισμοί  που εφαρμόζουν ανατομικά στις αρθρικές επιφάνειες που αποτελούν την άρθρωση του γόνατος προσφυόμενοι  στα οστά και τον αρθρικό θύλακο. Διακρίνονται στον έσω -μεγαλύτερο σε μέγεθος και τον έξω. Ο ρόλος τους είναι η προστασία των αρθρικών επιφανειών, η απορρόφηση των κραδασμών και η ομαλή λειτουργικότητα του γόνατος.

Οι μηνίσκοι είναι επιρρεπείς σε κακώσεις και ρήξεις  που συμβαίνουν  κυρίως σε στροφική καταπόνηση της άρθρωσης που συμβαίνουν τόσο στους αθλητές όσο και στο κοινό πληθυσμό. Οι ρήξεις των μηνίσκων ποικίλουν και ταξινομούνται ανάλογα με το είδος και τη θέση της βλάβης. 
Το κυριότερο σύμπτωμα των ρήξεων των μηνίσκων είναι ο πόνος, η διόγκωση της άρθρωσης  και η δυσχέρεια στη βάδιση και τη λειτουργία της άρθρωσης. Ορισμένα είδη ρήξεων όπως οι τύπου bucket handle έχουν σαν αποτέλεσμα την παρεκτόπιση του περιφερικού τμήματος της ρήξης προς το κέντρο τμήμα  του γόνατος, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της κίνησης του γόνατος  (locking knee).


Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία και κυρίως μαγνητική τομογραφία MRI).
Η θεραπεία των ρήξεων του μηνίσκου γίνεται ανάλογα με το είδος, το σημείο και την έκταση της βλάβης και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς. Μπορεί να είναι συντηρητική αλλά και χειρουργική-αρθροσκοπική  με τη ινοπτικού αρθροσκοπίου και αρθροσκοπικών εργαλείων που έχει σαν στόχο είτε την αφαίρεση τμήματος του μηνίσκου (τμήματα χωρίς αιμάτωση) είτε τη συρραφή της ρήξης σε περιφερικά τμήματα που αιματώνονται  και αποκαθίστανται.

Η μετεγχειρητική αγωγή καθορίζεται από το θεράποντα ιατρό ανάλογα με το είδος της εφαρμοζόμενης θεραπείας.