ΑΝΤΩΝΙΟΣ Δ. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ    

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών     
Mετεκπαιδευθείς στο  ISTITUTO ORTOPEDICO RIZZOLI di BOLOGNA
Ρήξη Αχιλλείου τένοντα


Ρήξη Αχιλλείου τένοντα είναι η παθολογική κατάσταση στην οποία παρατηρείται  η ρήξη των ινών του Αχιλλείου τένοντα. Συνήθως είναι το αποτέλεσμα οξέος τραυματισμού ενός συνήθως ήδη εκφυλισμένου τένοντα ή ενός τένοντα που λόγω επανειλημμένων μικροτραυματισμών στο παρελθόν είχε υποστεί μερική ρήξη.

Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα  ή αλλά αυτοάνοσα νοσήματα, οροαρνητικές αρθροπάθειες, αιματολογικά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, μικροαγγειοπάθειες, χρόνια λήψη κορτιζόνης, και άλλα.

Η κλινική συμπτωματολογία περιλαμβάνει έντονο πόνο με αίσθημα χτυπήματος στην οπίσθια μοίρα της ποδοκνημικής, διόγκωση της περιοχής της ρήξης, και αδυναμία πελματιαίας κάμψης του άκρο πόδα καθώς και βάδισης επί του πάσχοντα κάτω άκρου

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της πλήρης ρήξης του Αχιλλείου τένοντα  είναι χειρουργική. Περιλαμβάνει τη συρραφή του Αχιλλείου τένοντα  με ειδική τεχνική και ειδικό ράμμα, ενώ σε περίπτωση ελλείμματος του μήκους του τένοντα ή μεγάλης εκφύλισης των ινών του η συρραφή μπορεί να ενισχυθεί με τη χρήση αυτομοσχεύματος (τένοντας μακρού πελματικού μυός) ή αλλομοσχεύματος.

Μετεγχειρητικά χρησιμοποιείται νάρθηκας  που διατηρεί το πόδι σε πελματιαία κάμψη μέχρι να επουλωθεί η συρραφή του τένοντα και πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και κινησιοθεραπείας για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας.