Τα οστά σε όλη την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου βρίσκονται σε δυναμική κατάσταση δόμησης και αποδόμησης που εξασφαλίζει την λειτουργία τους. Η διαταρραχή αυτής της σχέσης με υπεροχή του καταβολισμού των οστών έναντι της παραγωγής οστού οδηγεί στην οστεοπόρωση.
Στους κύριους παράγοντες κινδύνου ανήκουν : η ελαττωμένη παραγωγή οστικής μάζας και ο αυξημένος ρυθμός οστικής απορρόφησης. Ενώ στους δευτερεύοντες : η εμμηνόπαυση, η χρόνια ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου ή έλλειψη βιταμίνης-D,ο περιορισμός της κίνησης, η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών, αλκοόλ, καφέ ή τσαγιού, το κάπνισμα, το φύλο, η φυλή, η οικογενής προδιάθεση, η ιδιοσυστασία και οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
Η διάγνωση της Οστεοπόρωσης γίνεται από τον εξειδικευμένο Ιατρό. Η διαγνωστική προσπέλαση περιλαμβάνει :
Το ιστορικό του ασθενούς (ηλικία, δείκτης μάζας σώματος, αναφερόμενη απώλεια ύψους, εμμηναρχή-εμμηνόπαυση, χειρουργικές επεμβάσεις ,παθήσεις ενδοκρινών αδένων, αναπνευστικού, ουροποιητικού, γαστρεντερικού, καρδιαγγειακού, Κ.Ν.Σ., αιματολογικές, ανοσολογικές, κ.α. ,κάπνισμα, κατάγματα, φαρμακευτική αγωγή, πρόσληψη ασβεστίου από την διατροφή, γενετική επιβάρυνση, κ.α.) .
Την κλινική εξέταση του ασθενούς (μέτρηση βάρους, ύψους, έλεγχος παραμορφώσεων σπονδυλικής στήλης, έλεγχος κινητικότητας, έλεγχος βάδισης, ψηλάφηση σπονδυλικής στήλης-αρθρώσεων, νευρολογικές διαταραχές, κ.α.).
Τον ακτινολογικό έλεγχο (ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης, πυέλου-ισχίων, κ.α.).
Την μέτρηση οστικής μάζας (απορροφησιομετρία διπλοενεργιακής δέσμης ακτίνων- Χ-DEXA, ποσοτική υπερηχοτομογραφία-QUS, ποσοτική υπολογιστική τομογραφία-QCT, περιφερική ποσοτική υπολογιστική τομογραφία-pQCT, μη επεμβατικές μέθοδοι μελέτης μικροαρχιτεκτονικής του οστού: HRCT, muCT, HRMR, muMR, κ.α.).
Εξετάσεις αίματος (γενική αίματος, βιοχημικός έλεγχος, βιοχημικοί δείκτες οστικού μεταβολισμού: οστικής παραγωγής-οστικής απορροφησης, έλεγχος επιπέδων ορμονών, κ.α.).
Εξετάσεις ούρων (γενική ούρων, εξέταση ούρων 24ώρου, βιοχημικοί δείκτες οστικού μεταβολισμού, κ.α.).
Τα άτομα που έχουν ένδειξη να κάνουν μέτρηση οστικής μάζας με DEXA είναι: οποιασδήποτε ηλικίας και των δύο φύλων, εφ'όσον κρίνεται από τον Ιατρό ότι η μέτρηση αυτή θα βοηθήσει στην λήψη θεραπευτικής απόφασης.
Περιλαμβάνονται: Όλες οι γυναίκες ηλικίας > 65 ετών. Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή άνδρες με ιατρικές αιτίες οστικής απώλειας . Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες < 65 ετών με έναν τουλάχιστον παράγοντα κινδύνου: κάταγμα μετά την εμμηνόπαυση, βάρος σώματος < 57.7 kgr ή δείκτη μάζας σώματος < 21, ιστορικό κατάγματος ισχίου γονέα, κάπνισμα.
Επίσης όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.
Οι περιοχές μέτρησης της οστικής μάζας με DEXA είναι: η σπονδυλική στήλη, για άτομα ηλικίας < ή = των 60 ετών και το ισχίο για άτομα ηλικίας > των 60 ετών.
Το T-score εκφράζει την οστική μάζα του ασθενούς ως προς τον αριθμό των σταθερών αποκλίσεων από τον μέσον όρο της οστικής μάζας των νεαρών φυσιολογικών ενηλίκων.
Το Z-score εκφράζει την οστική μάζα του ασθενούς ως προς τον αριθμό των σταθερών αποκλίσεων από τον μέσον όρο της οστικής μάζας ατόμων του πληθυσμού τροποποιημένων με κριτήριο την ηλικία.