ΑΝΤΩΝΙΟΣ Δ. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ    

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών     
Mετεκπαιδευθείς στο  ISTITUTO ORTOPEDICO RIZZOLI di BOLOGNA
Ολική αρθροπλαστική ώμου


Η άρθρωση του ώμου επιτελεί έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, ποικίλου εύρους κινήσεων και αποτελείται από την κεφαλή του άνω άκρο του βραχιόνιου οστού που αρθρώνεται με την ωμογλήνη (αρθρική επιφάνεια της ωμοπλάτης).

Οι παραπάνω αρθρικές επιφάνειες καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο και αρθρικό υγρό που αμβλύνουν τις δυνάμεις τριβής που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των κινήσεων, ενώ τένοντες και σύνδεσμοι περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου παρέχοντας σταθερότητα στην άρθρωση.

Η Οστεοαρθρίτιδα ώμου είναι η παθολογική κατάσταση που οφείλεται στην καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, τριβή και φθορά των αρθρικών επιφανειών της άρθρωσης και προκαλεί πόνο, οίδημα, δυσκαμψία.

Η ολική αρθροπλαστική ώμου είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία οι καταστραμμένες αρθρικές επιφάνειες της κεφαλης του βραχιονίου και της ωμογλήνης αφαιρούνται και αντικαθίστανται από αντίστοιχα τεχνητά εμφυτεύσιμα υλικά).

Κυριότερες ενδείξεις της είναι η οστεοαρθρίτιδα ώμου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής (παυσίπονα, ενδοαρθρικές εγχύσεις, φυσιοθεραπεία) να ανακουφίσει τα συμπτώματα του έντονου πόνου της άρθρωσης σε ηρεμία και κατά την κίνηση, της απώλεια λειτουργικότητας του  ώμου, που περιορίζουν τη φυσική δραστηριότητα του ασθενή.

Η αναγκαιότητα διενέργειας ολικής  αρθροπλαστικής ώμου τίθεται από τον θεράποντα ιατρό μετά από λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση με έλεγχο της κινητικότητας της άρθρωσης και απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία).


Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική ή περιοχική αναισθησία με χειρουργική τομή, παρασκευή των μυών και μαλακών μορίων που περιβάλλουν την άρθρωση. Ακολουθεί εξάρθρωση -διαχωρισμός της κεφαλής του βραχιονίου από την ,ωμογλήνη. Κατόπιν αφαιρείται η κατεστραμμένη κεφαλή του βραχιονίου, γίνεται γλυφανισμός του αυλού της διάφυσης του βραχιονίου, τοποθετείται το αντίστοιχο τεχνητό εμφύτευμα και η μεταλλική κεφαλή. Στη συνέχεια αφαιρείται η κατεστραμμένη αρθρική επιφάνεια της ωμογλήνης και τοποθετείται το αντίστοιχο εμφύτευμα (πολυαιθυλένιο), ανατάσσεται η άρθρωση, αποκαθίστανται τα μαλακά μόρια της περιοχής και γίνεται σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος.

Μετεγχειρητικά χορηγούνται αναλγητικά για αντιμετώπιση του πόνου, αντιβιοτικά για την πρόληψη λοιμώξεων, αγωγή για την πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων το άνω άκρο σταθεροποιείται με ειδικό επίδεσμο ή νάρθηκα και ακολουθείται πρόγραμμα φυσιοθεραπείας για αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης. Μετά από διάστημα 2 με 6 βδομάδες ο ασθενής μπορεί να εκτελεί ήπιες κινήσεις της άρθρωσης του ώμου.

Η ολική αρθροπλαστική ώμου αποτελεί μεγάλης βαρύτητας χειρουργική επέμβαση και σχετίζεται με δυνητικούς κινδύνους και επιπλοκές τόσο κατά την περιεγχειρητική όσο και κατά την μετεγχειρητική περίοδο και για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να είναι ενήμερος. Οι κυριότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι η λοίμωξη της άρθρωσης, το κάταγμα του βραχιόνιου, η χαλάρωση της αρθροπλαστικής ώμου, το υπερεξάρθρημα του ώμου, οι κακώσεις παρακείμενων νεύρων και αγγείων, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια και η αποτυχία ανακούφισης του πόνου.