ΑΝΤΩΝΙΟΣ Δ. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ    

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών     
Mετεκπαιδευθείς στο  ISTITUTO ORTOPEDICO RIZZOLI di BOLOGNA
Hallux valgus
(βλαισό μεγάλο δάκτυλο άκρου πόδα)


Hallux valgus είναι η παραμόρφωση του άκρου ποδός γνωστή ευρύ ως κότσι.

Παρά την απλότητα της λέξης πρόκειται για σύνθετη παραμόρφωση του άκρου πόδα στην οποία συμμετέχουν τόσο, τα οστά όσο και τα μαλακά μόρια της περιοχής. Η ρήξη των συνδέσμων και η αύξηση της γωνίας που σχηματίζεται μεταξύ του 1ου και 2ου μεταταρσίου έχει σαν αποτέλεσμα την προς τα έξω μετατόπιση του μεγάλου δακτύλου λόγω της έλξης από τον τένοντα του μυός του προσαγωγού του μεγάλου δακτύλου. Παρατηρείται υπερεξάρθρημα της ΜΤΤ-φαλλαγγικής του μεγάλου δακτύλου και δημιουργία εξόστωσης  στην έσω μοίρα του μεγάλου δακτύλου. Η πάθηση εξελίσσεται, αν παραμείνει χωρίς θεραπείας, καταλήγοντας σε αλλαγή της αρχιτεκτονικής και της ανατομίας του άκρου ποδός αποδιοργάνωση και αναστολή της φυσιολογικής λειτουργίας του.

Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο, διόγκωση του αρθρικού θυλάκου-θυλακίτδα, δυσχέρεια στη βάδιση και τη χρήση υποδημάτων και σημαντική παραμόρφωση του άκρου ποδός.

Θεραπευτικά σε σημαντικού βαθμού εξελισσόμενες παραμορφώσεις η θεραπεία είναι χειρουργική με επεμβάσεις τόσο στα οστά (οστεοτομίες : Mitchell, Chevron,Scarf και άλλες) όσο και στα μαλακά μόρια της περιοχής με σκοπό την πλαστική αποκατάσταση της ανατομίας και την αποφυγή υποτροπών, επιπλοκών της πάθησης.

Μετεγχειρητικά εφαρμόζεται ειδική επίδεση, αποφόρτιση της χειρουργηθείσας περιοχής κατά τη βάδιση με χρήση ειδικού υποδήματος και πρόγραμμα αποκατάστασης με σκοπό την πόρωση και την επούλωση.