ΑΝΤΩΝΙΟΣ Δ. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ    

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών     
Mετεκπαιδευθείς στο  ISTITUTO ORTOPEDICO RIZZOLI di BOLOGNA
Εξάρθρημα επιγονατίδας-Αστάθεια επιγονατίδας   


Το εξάρθρημα επιγονατίδας είναι η παθολογική κατάσταση  κατά την οποία  η επιγονατίδα εξαρθρώνεται από την αρθρική της επιφάνεια και καταργείται έτσι η λειτουργικότητα της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης.

Διακρίνεται σε τραυματικό εξάρθρημα όταν έχει προηγηθεί  κάκωση με δύναμη που παρεκτοπίζει την επιγονατίδα και σε καθ΄έξιν εξάρθρημα της επιγονατίδας,  όταν αυτή εξαρθρώνεται κατά την κίνηση του γόνατος επαναλαμβανόμενα, χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός και οφείλεται σε προδιαθεσικούς παράγοντες της ανατομίας και της μηχανικής του σκελετού.

Η κλινική συμπτωματολογία περιλαμβάνει πόνο, μετατόπιση της επιγονατίδας από τη φυσιολογική της θέση, διόγκωση του γόνατος και αναστολή της λειτουργίας του.

Η επιγονατίδα σχεδόν πάντα εξαρθρώνεται προς τα έξω. Σε περίπτωση τραυματικού εξαρθρήματος συνυπάρχει ρήξη του MPFL (Medial PatelloFemoral Lligament), ο οποίος θα πρέπει να αποκαθίσταται γιατί η ανεπάρκεια του μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αστάθεια της επιγονατίδας. 


Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία MRI).
Το καθ΄έξιν εξάρθρημα της επιγονατίδας, μετά από ενδεχόμενη  αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας με φυσιοθεραπεία και ενδυνάμωση της μοίρας του έσω πλατέος του τετρακέφαλου μυός θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Σκοπός της χειρουργικής θεραπείας στο καθ΄έξιν εξάρθρημα της επιγονατίδας είναι η διόρθωση των προδιαθεσικών, ανατομικών, μηχανικών παραγόντων προκειμένου να μειωθεί η δύναμη που εκτρέπει προς τα έξω την επιγονατίδα κατά τη διάρκεια της σύσπασης  του τετρακέφαλου μυός κατά την κίνηση του γόνατος.