ΑΝΤΩΝΙΟΣ Δ. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ    

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών     
Mετεκπαιδευθείς στο  ISTITUTO ORTOPEDICO RIZZOLI di BOLOGNA
Αστάθεια ώμουΗ άρθρωση του ώμου επιτελεί έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, ποικίλου εύρους κινήσεων και αποτελείται από την κεφαλή του άνω άκρο του βραχιόνιου οστού που αρθρώνεται με την ωμογλήνη (αρθρική επιφάνεια της ωμοπλάτης)και την κλείδα, το περιφερικό άκρο της οποίας προσφύεται μέσω ισχυρών συνδέσμων στην ωμοπλάτη (ακρωμιολειδικοί -κορακοκλειδικοί σύνδεσμοι).

Αστάθεια ώμου ονομάζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία η αρθρική επιφάνεια της κεφαλής του βραχιόνιου οστού διαχωρίζεται από την αρθρική επιφάνεια της ωμογλήνης χωρίς να ασκηθεί ιδιαίτερη βία. Το συνηθέστερο αίτιο της αστάθειας ώμου είναι η διαταραχή κάποιου από τους στατικούς (αρχιτεκτονική κατασκευή της κεφαλής του βραχιονίου, και της ωμογλήνης, επιχείλιος χόνδρος, θυλακοσυνδεσμικό σύστημα κ.α.) ή δυναμικούς (στροφικό πέταλο, τένοντας μακράς κεφαλής δικεφάλου, ιδιοδεκτικότητα) παράγοντες της άρθρωσης του ώμου. Μπορεί να προκληθεί μετά από τραυματικό εξάρθρημα, επαναλαμβανόμενα εξαρθρήματα προς την ίδια κατεύθυνση, κάταγμα της περιοχής, επί εδάφους ανατομικών προδιαθεσικών παραγόντων, κ.α. Η αστάθεια του ώμου μπορεί να είναι προς μια κατεύθυνση(πρόσθια, οπίσθια) ή προς πολλές κατευθύνσεις (πολυκατευθυντική)

Τα συμπτώματα είναι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια εξαρθρήματος ή υπεξαρθρήματος του ώμου που συμβαίνουν με ελάχιστη μηχανική καταπόνηση της άρθρωσης, το αίσθημα επικείμενου εξαρθρήματος στις ακραίες κινήσεις, πόνος και αιμωδίες του άκρου.

Η διάγνωση τίθεται μετά το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο με, διενέργεια ακτινογραφίας, υπερήχου ή μαγνητικής ώμου, προκειμένου να γίνει διαφορική διάγνωση από άλλες παθολογικές καταστάσεις

Η θεραπεία της αστάθειας του ώμου πρέπει να εξατομικεύεται, η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει πρόγραμμα φυσιοθεραπείας για ενδυνάμωση των μυών της περιοχής του ώμου. Επί αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης μπορεί να εφαρμοσθεί η κατάλληλη χειρουργική θεραπεία με αρθροσκοπική ή ανοιχτή τεχνική. Ανάλογα με το τύπο της αστάθειας μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκατάσταση των ανατομικών βλαβών των στοιχείων της άρθρωσης του ώμου και συρρίκνωση του  θυλακοσυνδεσμικού συστήματος με σκοπό την σταθεροποίηση της άρθρωσης. Σε πρόσθια αστάθεια μπορεί να γίνει η τεχνική Laterjet : μεταφορά της κοινής κατάφυσης των τενόντων του κορακοβραχιονίου και της βραχείας κεφαλής του δικεφάλου μυός (conjoint) και καθήλωση της στην πρόσθια περιοχή της ωμογλήνης, ώστε να εξασφαλίζεται λειτουργική σταθεροποίηση της άρθρωσης κατά τις κινήσεις. Στην οπίσθια αστάθεια με οστικό έλλειμμα της κεφαλής (Reverse Hill Sachs defect) μπορεί να πραγματοποιηθεί η τροποποιημένη κατά Neer τεχνική McLaughlin, περιλαμβάνει μεταφορά του ελάσσονος βραχιονίου ογκώματος μαζί με την πρόσφυση του τένοντα του υποπλατίου μυός και καθήλωση του στην περιοχή του οστικού ελλείμματος.

Μετεγχειρητικά ακολουθείται πρόγραμμα αποκατάστασης με χρήση ειδικού νάρθηκα και φυσιοθεραπεία, κινησιοθεραπεία και ενδυνάμωση  των μυών της περιοχής